Beuth-Hof Nord

BeuthNord 001 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthNord 02 © Nöfer Architects
BeuthNord 03 © Nöfer Architects
BeuthNord 04 © Nöfer Architects
BeuthNord 05 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthNord 06 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthNord 07 © Nöfer Architects
BeuthNord 08 © Nöfer Architects
BeuthNord 09 © Nöfer Architects
BeuthNord 10 © Nöfer Architects

The part of Berlin south of the Spree River in which this project is sited still bears the scars of World War II and the no-man’s-land (“Todesstreifen”) of the Berlin Wall. The adjoining Luisenstadt district had to wait until 2010 before first initiatives were undertaken to redevelop it as an inner-city residential area. The new ensemble is situated directly atop where the Berlin Wall once stood. Each of its eleven townhouses expresses a strong individuality. The building illustrated here consists of privately owned dwellings, with lettable spaces available in the adjoining section in Beuth-Hof Süd. The houses from the first construction phase are grouped around a spacious courtyard accessible from Beuthstraße and Seydelstraße via wide passageways. A fountain framed by pergolas forms the centre of the green and leafy courtyard, which clearly references the traditional Berlin tenement house. Further architectural allusions to this building type are suggested by the articulation of the façade and the tall lobbies with parallel flights of stairs rising to the first floor. Design and materials combine to create a contemporary version of Berlin’s typical residential neighbourhoods.

Client
Groth Gruppe

Project stages1 - 5
Time frame2011 – 2013
Gross Floor Area19,100 sqm
Costs20.3 million EUR
SiteBeuthstraße 3-4A / Seydelstraße 9-11
10117 Berlin