Beuth-Hof Süd, Berlin-Mitte

BeuthSud 01 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 02 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 03 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 04 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 05 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 06 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 07 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 08 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
BeuthSud 09 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse

The five buildings on the south side of the Beuth-Hof ensemble complete this project of eleven townhouses built on a site on the former Berlin Wall border strip. This final section was planned and built in collaboration with Kahlfeldt Architekten and Oda Pälmke. Although the apartment buildings are linked by a shared courtyard, each has its own, distinctive design. The houses at the rear of the courtyard, designed by Nöfer Architekten, are notable for their numerous loggias. These articulate the façade structure in a series of projections and setbacks, emphasize the south-looking exterior living spaces, and provide a clear profile to the garden front. Tall round arches mark the entrances to the otherwise rather introverted base of the building, which accommodates various service rooms.
The individual buildings all have a distinctive character of their own; together they form a new, multifaceted neighbourhood that references the traditional middle-class apartment buildings of central Berlin.

Client
Groth Gruppe

Project stages1 - 5
Time frame2012 – 2014
Gross Floor Area17,900 (all) sqm
Costs19,0 million EUR
SiteBeuthstr. 1-2, Seydelstr. 12-13
10117 Berlin