Hallesche Strasse

01 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
02 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
03 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
04 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
05 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
06 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
07 Hallesche © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
07a Hallesche © Nöfer Architects
07b Hallesche © Nöfer Architects
08 Hallesche © Nöfer Architects

This residential development including twelve apartment buildings and a day care centre is situated in the immediate vicinity of Anhalter Bahnhof. The open, semi-public character of the complex goes back to a development plan drawn up in 1997. Reached by a shared access road, the site is criss-crossed by various paths linking it to the outside world. The development plan follows a stringent approach centred around six-storey residential wings and eight-storey tower houses with bay windows and loggias which harmonize with the surrounding urban rhythm. Pilasters, string courses, and fascia clearly articulate the rendered façades rising above a two-storey “rusticated” base of light-yellow clinker brick. The buildings are grouped around a central courtyard designed to integrate a protected oak tree. The ensemble thus references the reform housing blocks of Early Modernism and their focus on attractive, well-tended shared garden areas.

Client
Kondor Wessels Wohnen Berlin, Reggeborgh Projektentwicklung

Project stages1-4
Time frame2014 – 2017
Gross Floor Area16,000 + 7,600 sqm
SiteHallesche Strasse
10963 Berlin