Heydt 1

A 01 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 02a © Nöfer Architects
A 03 © Nöfer Architects
A 04 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 05 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 06 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 07 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 08 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 09 © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
A 10 © Nöfer Architects

This residential building with shops on the ground floor is strikingly situated near Berlin’s Tiergarten park. Its windows offer views of Landwehr canal and the stately Villa von der Heydt. The building’s unique character derives from its conical ground plan. With its tall, rounded frontage, the east-facing corner juts towards the canal and the rooms in this part of the building seem to curve out into the spectacular view. The main entrance is also located at this end, where a sequence of lobbies takes residents to the lift serving their wing; access to the residential units is via open galleries facing into a green and leafy atrium. Round balconies clinging to the exterior façades like swallow’s nests allow residents a privileged view of what goes on in the street below. On the fifth floor, a west-facing roof garden open to all residents looks out over the neighbourhood’s rooftops.

Client
Groth Gruppe

Project stages1 - 4, Architectural directors
Time frame2012 – 2014
Gross Floor Area8,000 sqm
Costs9.2 million EUR
SiteVon der Heydt Straße 1
10785 Berlin