Palais Holler (Holler House)

01 Palais Holler © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
02 Palais Holler © Nöfer Architects
03 Palais Holler © Nöfer Architects
04 Palais Holler © Nöfer Architects
05 Palais Holler © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
06 Palais Holler © Nöfer Architects
07 Palais Holler © Nöfer Architects | Maximilian Meisse
08 Palais Holler © Nöfer Architects
09 Palais Holler © Nöfer Architects
10 Palais Holler © Nöfer Architects

The Holler House replaces a 1960s building. Irremediable flood damage in the basement has made the demolition of this simple design by architects Franz-Heinrich Sobotka and Gustav Müller inevitable. The new, five-storey office building includes two attic floors, a two-storey underground car park, and a small garden. A beautifully appointed two-storey lobby leads to the central courtyard surrounded by office units of different sizes. The structure and articulation of the imposing façade on Kurfürstendamm harmonize with the style typical of the architecture on this handsome boulevard. The overall impression is one of unexcited integration into the streetscape. This is also reflected in the roof, which references the characteristic combination of pitched, mansard, and flat roof that is seen in many of the buildings along Kurfürstendamm.

Client
Holler Stiftung München

Project stages1-5
Time frame2011 – 2016
Gross Floor Area10,500 sqm
Costs25.8 million EUR
SiteKurfürstendamm 170
10707 Berlin