Sasse Distillery

A01 © Nöfer Architects
B02 © Nöfer Architects
C03 © Nöfer Architects
D04 © Nöfer Architects
E05 © Nöfer Architects
F06 © Nöfer Architects

The Sasse Distillery in west Münsterland requested a concept for a visitor area and a storage depot. The challenge was to create a design that references the forms and materials of traditional agricultural buildings in the Münsterland while translating these to a timeless idiom.The new storage depot forms a landmark on the slope of Schöppinger Berg. Its base of solid Baumberg sandstone is three meters high and supports a dark timber-framed roof featuring a raised clerestory level. North-facing windows and the smal clerestory windows allow a muted light to filter into the building. Similar window formats recur on the gable ends. Combined with dimmable spotlights, this natural lighting lends a special ambience to the building's interior.The atmospheric complexity resulting from the interplay of varied natural light sources, different types of wood, coloured cement concrete, and stone will also distinguish the distillery's visitor area, where benches are provided for the convenience of tour groups.The ensemble hightlights the character of a traditional family business which, while being firmly rooted in the traditions of the Münsterland region, is at the cutting edge in terms of modern production and marketing.

Feinbrennerei Sasse Lagerkorn GmbH

Project stages1-5
Time frame2010 – 2014
Gross Floor Area1,500 sqm
SiteDüsseldorfer Str. 20
48624 Schöppingen (NRW)