Vathorst Amersfoort

Vathorst Amersfoort 01 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 02 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 03 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 04 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 05 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 06 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 07 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 08 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 09 © Nöfer Architects
Vathorst Amersfoort 10 © Nöfer Architects

Based on a master plan by Hans Kollhoff, the Vathorst housing estate was developed as an urban complex on reclaimed wetland in Amersfoort. To ensure a diversity of design, four different architectural firms were asked to submit plans for several parcels that share an underground car park. The brief was to design residential buildings that would serve as social housing. Mandatory elements were aluminium-frame windows, clinker brick, and a bluestone base. The house designed by Nöfer Architekten comprises forty dwellings accessed via a spacious lobby, the courtyard, or an arcade. All dwellings look out over the canal to the west of the building. Under each roof there is a larger maisonette with a roof terrace. The gable ends face the canal; their asymmetric bow windows reflect the rhythm of traditional Dutch streetscapes and reference a typical element of Dutch townhouses. The structural engineering is equally unusual, at least from a German perspective: pipes and cables are installed in the 30-cm reinforced concrete ceilings, and the floors above are fitted only with carpet. The façade consists of a prefabricated wooden frame faced in solid clinker.

Client
Prof. Hans Kollhoff Generalplanungs-GmbH

Project stages1 - 5
Time frame2006 – 2011
Gross Floor Area3,240 sqm
Costs5.1 million EUR
SiteElburgstraat, Ecke Gaastgracht
3826 Amersfoort | NL