Nöfer Architekten

Eldenaer Tor

This building forms the gateway to the new inner-city residential development taking shape in the former stockyard, whose historic buildings provide the basis for extensive modernization and transformation. Although the new building reflects the historical architecture of its surroundings, its shape and function are thoroughly contemporary. Following an unconventional concept, the building will house four residential units on the upper floors and a day care centre occupying c. 760 square metres on the ground floor. Two of the flats have patio gardens, and all four have access to extensive roof gardens. The day care centre’s playrooms are situated behind the building’s long exterior facade. Large windows with low sills at just the right height for a toddler to sit on link the inside to the outside all the year round, as well as providing easy access from playroom to playground in summer.

 

Client

cds Wohnbau Berlin GmbH

Project phase

1-5, Architectural directors

Time frame

2011 – 2013

GFA

2,800 sqm

Budget

2.5 million EUR

Site

Eldenaer Straße 26
10247 Berlin

Copyright

Nöfer Architekten