Nöfer Architekten

Palais Holler

The Holler House replaces a 1960s building. Irremediable flood damage in the basement has made the demolition of this simple design by architects Franz-Heinrich Sobotka and Gustav Müller inevitable. The new, five-storey office building includes two attic floors, a two-storey underground car park, and a small garden. A beautifully appointed two-storey lobby leads to the central courtyard surrounded by office units of different sizes. The structure and articulation of the imposing facade on Kurfürstendamm harmonize with the style typical of the architecture on this handsome boulevard. The overall impression is one of unexcited integration into the streetscape. This is also reflected in the roof, which references the characteristic combination of pitched, mansard, and flat roof that is seen in many of the buildings along Kurfürstendamm.

Client

Holler Stiftung München

Project phase

1-5

Time frame

2011 - 2017

GFA

10,500 sqm

Budget

25.5 million EUR

Site

Kurfürstendamm 170
10707 Berlin

Copyright

Nöfer Architekten | Maximilian Meisse