Nöfer Architekten

Health Centre Bergmannstraße

When the area around busy Bergmannstraße in Berlin-Kreuzberg was first developed, a gap was left in the otherwise homogeneous streetscape – a gap now filled by the new Health Centre. Tobias Nöfer and Georg Graetz saw the project to completion and also designed the building’s façade towards Bergmannstraße. A tall central portico defines its tripartite structure, taking up the proportions of the surrounding architecture, too. Since the portico marks the entrance to the courtyard level and to public spaces such as lobby and staircase, premium materials were used for its columns and walls. The building’s facade is designed to harmonize with the streetscape while at the same time making its own mark. Although in terms of engineering and technology the building is at the cutting edge, the design clearly references the architecture of Berlin’s 1920s modernist style, as represented by the transformer station by Hans Heinrich Müller in the courtyard built in 1929.

Client

Wabe Bauentwicklung GmbH

Project phase

1-5, Architectural directors

Time frame

2006 - 2008

GFA

20,000 sqm

Budget

22 million EUR

Standort

Bergmannstraße 5
10961 Berlin

Copyright

Nöfer Architekten